Hoe gaat het?

Als het weekend achter de rug is en je treft je collega’s weer, is het een goede vraag. Als je ’s avonds na een werkdag thuis komt en je partner groet, is het een goede vraag. Je belt je moeder: goede vraag. ‘Goed!’ Prima!’ ‘Z’n gangetje’.. logische antwoorden op een goede vraag. Maar wanneer iemand een groot verlies te verduren heeft, is de vraag niet goed. Hoe goed je het ook bedoelt.

Ik betrapte mezelf erop dat ik het toch deed. Een weekje na de uitvaart ging ik even langs omdat de familie dankkaartjes wilden laten maken. En ik floepte het er gewoon uit bij binnenkomst. Het viel stil. Er volgde wat zacht gestamel. En toen wist ik het. Stom. Hoe kan je zo’n vraag nou beantwoorden? ‘Sorry’, zei ik en ik deed een nieuwe poging. ‘Hoe gaat het vandaag?’, vroeg ik. Dit viel beter, merkte ik. Hier kon ze wel wat mee. ‘Ik heb goed geslapen en voel me rustig’’.

We dronken koffie, bespraken de dankkaartjes en wat ze vandaag verder ging doen. ‘Mijn moeder komt even langs en ik probeer wat boodschappen te doen.’ Meer hoefden we niet te bespreken, dit was genoeg. Vandaag was genoeg en verder denken ging nog niet. Daarvoor was het verlies te vers en te groot. Daarom waren grote vragen niet aan de orde. Ze moest alles nog zo klein mogelijk te houden, zo bleef het behapbaar. Zo bleef ze overeind. Het is niet gemakkelijk om het gesprek aan te gaan, als je weet dat iemand net een dierbare heeft verloren. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden. Maar als je je medeleven wilt tonen, troost wilt brengen, dan kan de goede vraag zijn: ‘Hoe gaat het vandaag?’ Eén woord maakt een groot verschil. Daar kan de ander wat mee. En zo help je hem of haar overeind en misschien zelfs weer staan.


Meer columns

 • Eenvoud
  ‘’Leg mij maar op een vlotje op de Rijn’’.. ‘’Breng mij maar gewoon weg en klaar…’’ of… nog erger: ‘’Zet mij maar bij buiten bij het vuil’’.. Het lijken misschien… Lees meer: Eenvoud
 • Woorden
  ‘’Als alles al is gezegd, wat voegen woorden dan nog toe?’’ We zitten aan tafel om de uitvaart van haar vader te bespreken. Na een lang ziekbed heeft hij zijn… Lees meer: Woorden
 • Tijd
  ‘Niet de tijd gaat voorbij.. maar jij en ik…’ Een frase uit een gedicht van Rutger Kopland. De tijd is een begrip dat in een week van afscheid nemen vaak… Lees meer: Tijd
 • De ongenode gast
  Vorige week was ik een ongenode gast. DE ongenode gast. Hoezeer er vaak ook een band ontstaat in de week naar een uitvaart toe, vanuit de mooie gesprekken die worden… Lees meer: De ongenode gast