Uitvaartverzekering

Aster uitvaartzorg is onafhankelijk en niet aangesloten bij enige partij. Wij kunnen en mogen daarom werken met alle polissen, ook die van jou of je overleden dierbare.

‘Ik vond het een prachtige uitvaart… helaas ben ik verzekerd bij een andere partij…’

Een letterlijke reactie na een afscheid die wij mochten verzorgen. Fijne positieve feedback, maar het vroeg wel om enige toelichting. Je bent namelijk altijd vrij om een keuze te maken voor een uitvaartonderneming die een uitvaart verzorgt. Er is geen verplichting om de uitvaartverzekeraar (zoals Dela, Monuta, Ardanta) waarbij je bent aangesloten, ook de uitvaart te laten verzorgen. De keuze ligt altijd bij jou.

Aster uitvaartzorg is onafhankelijk en niet aangesloten bij enige partij. Wij kunnen en mogen daarom werken met alle polissen. Er zijn twee soorten verzekeringen, wat je na kunt lezen op de betreffende polis:

  1. Een kapitaalverzekering: dit is een verzekering waarbij na overlijden een vast bedrag wordt uitgekeerd, een som die naar eigen inzicht kan worden besteed aan de uitvaart.
  2. Een naturaverzekering, ook wel ‘dienstenverzekering’ of ‘dienstenpakket’ genoemd: in dit geval heeft de verzekeraar een pakket van diensten opgesteld, producten die kunnen worden afgenomen voor de uitvaart. Denk hierbij aan een standaard uitvaartkist, een vastgesteld aantal kaarten, laatste verzorging van de overledene, de opbaring, een begrafenis of crematie. Hierbij is het wel zo, dat de verzekeraar veel van deze producten al vooraf heeft bepaald: zo valt hier bijvoorbeeld alleen een uitvaartcentrum onder die door de verzekeraar is bepaald, en betreft het een crematorium of begraafplaats waarbij de verzekeraar is aangesloten. De diensten en producten zijn bij een naturaverzekering dus tot op zekere hoogte geregeld, maar de keuzevrijheid is beperkt. Catering, vaak een grote kostenpost, is meestal helemaal niet inbegrepen. Kies je anders of aanvullend dan aangegeven op de polis, dan dient dit zelf te worden bekostigd. Helaas kan dit nog wel eens in de papieren lopen.

Als je ons benadert om een uitvaart te verzorgen en er is sprake van een kapitaalpolis dan zal het bedrag worden uitgekeerd wat op de polis vermeld staat: dit wordt in overleg rechtstreeks aan ons uitgekeerd of aan jou of je nabestaanden als je dat prettiger vindt.

Als er sprake is van een naturaverzekering en wij regelen de uitvaart, dan zet de verzekeraar de polis om in een geldbedrag. Uitvaartverzekeraar Dela vergoedt in 2023 bijvoorbeeld een minimaal bedrag van €3628,-. Dit bedrag is dan vrij te besteden aan de uitvaart: jouw of jullie keuzes bepalen dan geheel de koers. Of het bedrag voldoende is voor de uitvaart is afhankelijk van de wensen, hierover zullen we open en eerlijk met je communiceren.

Naast dit financiële verhaal, iets dat misschien minstens zo belangrijk is: als kleinschalige onderneming bieden wij persoonlijke begeleiding door één vaste uitvaartleidster, zijn de lijntjes kort en geven we je alle aandacht die je nodig hebt om tot het mooiste afscheid te komen dat denkbaar is.

Laatste wensengids

Wil je graag je wensen op papier zetten? Dan is onze ‘Laatste Wensengids’ hiervoor een handige leidraad.

De kosten

‘Geen verrassingen: de begroting was helder in één oogopslag.’
– Gonny, Elst

Vóór een overlijden

‘Het laatste wat ik wilde, is mijn kinderen hiermee opzadelen. Na een overlijden gebeurt er al zoveel. Ik wil het voor hen geregeld hebben…’