Catering

‘Mijn moeder kwam uit Limburg en was een zoetekauw. Voor ons wat het duidelijk: geen koffie met broodjes, maar een vlaaienbuffet! Het was bijna een feest van herkenning.Gérard, Nijmegen

Van koffie tot borrel, van cake tot tapas

Het samenzijn na een ceremonie, bijpraten en condoleren, wordt de laatste jaren steeds belangrijker. Vroeger was de ‘koffietafel’ een vast gegeven: meestal werd er koffie/thee, soep en broodjes geserveerd. Vandaag de dag zien we meer variatie en wordt de catering helemaal op maat verzorgd. Van een luxe lunch met wraps en salades, tot een high tea of tapasbuffet: alles is mogelijk. Vaak is ook verzoek om samen te ‘proosten op het leven’. Natuurlijk denken wij ook daarin mee: een glaasje prosecco om de ceremonie mee af te sluiten, of we serveren een willekeur aan drankjes; op basis van ieders persoonlijke wensen wordt de catering ingevuld.

’De borreluitvaart’’

Voor mijn moeder was het echt wel duidelijk dat een ‘traditonele uitvaart’ niet zou passen. Er waren weinig sprekers en bovendien hield zij juist van een samenzijn met een hapje en een drankje. Tessa adviseerde ons om een ‘borreluitvaart’ te organiseren, iets waar wij nog nooit van hadden gehoord. Maar het bleek de spijker op z’n kop te zijn. De sfeer was heel ontspannen en op de achtergrond klonk mama’s playlist met haar favoriete muziek. Na een welkomstwoordje was er een toost op het leven en luisterden we gezamenlijk naar een lievelingslied van mijn moeder. Toen was er alle tijd om onderling herinneringen op te halen. Ik heb tussendoor nog een gedicht opgedragen aan mijn moeder. Het was eigenlijk een hele mooie middag, ontspannen en ongedwongen: helemaal in mama’s stijl. Ik weet zeker dat zij niet anders zou hebben gewild!

Mariëlle, Huissen

Afscheidsceremonie

Afscheid nemen gebeurt van oudsher doorgaans met een (vorm van) ceremonie. Vroeger was een uitvaart vooral kerkelijk getint, tegenwoordig zijn de vormen heel divers. Ieder mens is immers uniek, daarom mag een afscheid daarvan een weerspiegeling zijn.