Aster Uitvaartzorg Facebook Aster Uitvaartzorg Twitter Aster Uitvaartzorg Emailadres

'Een afscheid als troostrijke herinnering'

Neem gerust contact met ons op

Gaan zoals je hebt geleefd

22-02-2021

Carnaval 2021.. wie had kunnen vermoeden dat dit feest zo anders zou lopen dan ooit tevoren? In plaats van hossende menigten slechts enkele verklede fanatiekelingen over straat, online optochten en vooral een groot gemis van het ‘echte’ carnavalsgevoel. Nou ben ik zelf geen carnavalsvierder maar toch dacht ik vorige week wel: Ik ben blij dat Gerd dit niet meer mee hoeft te maken. Gerd overleed anderhalf jaar geleden, op een mooie voorjaarsdag. Gerd lééfde voor het carnaval, het waren niet alleen de vijf dolle dagen feest maar het hele jaar door spande hij zich in voor zijn vereniging. Het ging verder dan de lol onder elkaar; carnaval betekende voor hem saamhorigheid en betrokkenheid, alle dagen van het jaar. ‘Als ik ga, dan ga ik zoals ik geleefd heb’ riep hij vaak uit en toen het zijn tijd was, werd dit de opdracht voor zijn gezin.

Gerd werd opgebaard in vol ornaat, met om hem heen alle carnavaleske herinneringen die hij door de jaren heen had verzameld. In de voorbereidingen van de afscheidsceremonie keek ik samen met de kinderen hoe er een mooie verdeling kon worden gemaakt in sprekers, foto’s en muziek. Dit laatste baarde de zoon wat zorgen; DJ Ötzi tijdens een crematie: kan dat eigenlijk wel? Maar gaan zoals je geleefd hebt, betekende voor Gerd dat het zó moest gaan. En dat dit uiteindelijk ook zoveel troost kon brengen, mochten de kinderen later die week ervaren. Het afscheid was een eerbetoon in alle facetten. Hilarische herinneringen werden afgewisseld met dankbare woorden over jarenlange vriendschap. Geen handen op de kist bij het laatste moment van afscheid maar een ‘alaaf’. En DJ Ötzi werd lekker hard ingezet, tot grote instemming van de genodigden.

Ik stuurde de zoon vorige week een appje. ‘Gek, zo’n carnaval’, schreef ik. ‘Gek’ reageerde hij, ‘Maar gelukkig heeft pa een extra feestje gehad’. Smiley. Mooi hoe Gerds afscheid een feestje mocht worden. Niets was gepaster dan dat. Ik stuurde een smiley terug.


Reageer op dit artikel