Aster Uitvaartzorg Facebook Aster Uitvaartzorg Twitter Aster Uitvaartzorg Emailadres

'Een afscheid als troostrijke herinnering'

Neem gerust contact met ons op

Alles onder één dak

20-06-2019

“Vroeger begon je met een avondwake, de volgende dag was de uitvaart. Na de dienst vertrok je met het hele gezelschap naar de begraafplaats of het crematorium. Daarna was de koffietafel weer ergens anders. Al met al was je een hele dag onder de pannen en vooral veel onderweg…”

In zijn verhaal was meneer duidelijk over hoe hij de uitvaart van zijn vrouw liever níet zag. Enige maanden voordat het zover was, ontmoetten we elkaar in ons uitvaartcentrum Bloesem. Van meet af aan was duidelijk dat de uitvaart op één locatie moest plaatsvinden en het liefst niet in de aula van het crematorium. ‘’Het is geen feestje, maar het mag wel sfeervol zijn’’, zo omschreef meneer het. We bespraken de vele mooie locaties die onze regio rijk is. Veel zalencentra en restaurants stellen hun deuren open om een complete uitvaart te organiseren. Een afscheid bestaande uit een persoonlijke ceremonie, gevolgd door een samenzijn variërend van lunch tot borrel. Grote voordelen van een alternatieve locatie zijn de sfeer en het ontbreken van tijdsdruk; er kan echt de tijd worden genomen voor een passend afscheid. En de tijd wordt niet verspild aan reizen van locatie naar locatie. Natuurlijk zal er op zeker moment een vertrek zijn naar de begraafplaats of crematorium. Vaak wordt er voor gekozen om dat in kleine kring te doen.

Het idee van een ‘uitvaart onder één dak’ sprak meneer aan en zo is het ook gegaan. Hij koos om het afscheid plaats te laten vinden in de Zandse Kerk, naast Bloesem gelegen. Na de ceremonie, met eigen sprekers en muziek, was er een informeel samenzijn achter in de kerk met een hapje en een drankje. Toen het tijd was om te gaan, werd meneers geliefde door een symbolische erehaag van familieleden naar de rouwauto begeleid. Meneer en enkele goede vrienden volgden naar het crematorium waar zij mevrouw een laatste groet brachten. Het was voor iedereen een goede en waardige manier van afscheid nemen. Onder één dak, in alle rust en met de tijd die nodig was.

Heeft u ook een bijzondere locatie op het oog voor een afscheid? We gaan hierover graag met u in gesprek en informeren u over de vele mogelijkheden.


Reageer op dit artikel