Tijd en wonden

Tijd heelt alle wonden… zo zegt het spreekwoord. Dat is waar, als het gaat om een schram wanneer je kind is gevallen. Kusje erop, pleister en binnen een mum van tijd is de pijn vergeten en verdwenen.

Hoe anders is het met rouw. De pijn van het rouwen is rauw. Het overvalt je, overmant je en laat je niet los ten gevolge van de tijd. De tijd verstrijkt, maar het rouwen verstrijkt in al zijn grilligheid mee.

Bij het schrijven van een afscheidsplechtigheid vond ik het volgende gedicht van Kris Gelaude. Het raakte me:

tijd heelt geen wonden
tijd leert je leven met verdriet
en wachten
zeer geduldig
tot je weer schoonheid ziet
en tot de tederste herinneringen
zo diep vertakt zijn in je ziel
dat ze die zere plekken
kunnen overgroeien

Raak. Zo waar. De wonden blijven. Hopelijk worden ze op een dag overgroeid met zachte herinneringen. Zodat je de wonden voorzichtig aan kan raken, omdat ze onderdeel van je zijn. In de tijd ernaar toe wordt er weinig geheeld. Verzorgen, is het enige wat je kan doen. Wonden aandacht geven, de zorg die ze zo hard nodig hebben.

Op het aanrecht van mijn keuken staat een hortensia. Gekregen van een vriendin, in maart van dit jaar. Toen zij eind april plotseling overleed, ging de rauwe tijd van het rouwen in. Ik verzorgde mijn wonden, en de hortensia. Vanmorgen zag ik dat de hortensia weer opnieuw uitloopt. Het deed me zo goed. Aandacht en zorg, is het beste wat je kunt geven.


Meer columns

 • Tijd
  ‘Niet de tijd gaat voorbij.. maar jij en ik…’ Een frase uit een gedicht van Rutger Kopland. De tijd is een begrip dat in een week van afscheid nemen vaak […]
 • De ongenode gast
  Vorige week was ik een ongenode gast. DE ongenode gast. Hoezeer er vaak ook een band ontstaat in de week naar een uitvaart toe, vanuit de mooie gesprekken die worden […]
 • Hoe gaat het?
  Als het weekend achter de rug is en je treft je collega’s weer, is het een goede vraag. Als je ’s avonds na een werkdag thuis komt en je partner […]
 • Wanneer wordt jij dood?
  ‘Toen mijn oma overleed mocht ik niet naar haar uitvaart’… ‘We werden overal bij weggehouden toen mijn kleine broertje stierf..’ In gesprek met mensen die lang geleden een dierbare zijn […]