Aster Uitvaartzorg Facebook Aster Uitvaartzorg Twitter Aster Uitvaartzorg Emailadres

'Een afscheid als troostrijke herinnering'

Neem gerust contact met ons op

‘Het is goed’

21-01-2016

Ze was iets ouder dan ik. Jarenlang volop in het leven gestaan, terwijl ze wist dat ze niet oud zou worden. Een chronische ziekte had haar lot bezegeld vanaf haar geboorte. Toch had ze gestudeerd, een baan gevonden, een eigen huis gekocht. Ze had haar leven ruim 30 jaar geleefd zoals ze dat graag wilde. Wel leverde ze 30 jaar lang hele kleine beetjes van haar leven in. Toen brak de herfst aan. De laatste kleine beetjes bleken steeds zwaarder te worden om in te leveren. Ze nam het meest dappere besluit van haar leven. Ze koos de dag dat ze haar leven zou beeindigen.

Ik mocht bij haar langskomen. Ze wilde graag zelf een uitvaartondernemer kiezen. Lang was het stil, haar vader voerde het woord. Tegen het eind van het gesprek stelde ze één vraag. Of ik haar de laatste verzorging wilde geven; ze wilde liever geen mannenhanden aan haar lijf. We keken elkaar aan en we glimlachten. Ik wist dat dit een zware, maar ontzettend eervolle taak zou worden. Het geschiedde precies zoals we hadden afgesproken, precies zoals zij wilde. Wat een warm afscheid. Het was prachtig in alle facetten. Maar hoe mooi ook, thuis aangekomen kon ik het niet laten en huilde ik even om haar veel te vroege dood.

Twee jaar later denk ik nog vaak aan haar. En soms is ze even heel dichtbij.  Afgelopen weekend zat ik in de auto. Radio zachtjes aan, en ik merkte dat ik me niet lekker voelde.
Niet lekker in mijn vel. Het kan je zomaar even gebeuren. En ineens moest ik weer aan haar denken. Ik stelde haar een vraag: ´Wat vind je, doe ik het allemaal een beetje goed?´Geen idee waarom ik toen juist die vraag stelde, het kwam zomaar boven. Ik had de vraag in gedachten nog maar nauwelijks uitgesproken, of de DJ zette een nieuw nummer in. Ik kreeg het spontaan warm. Want op de radio klonk het nummer dat op haar uitvaart werd gedraaid. ´The sun is up´. Gezien de stevige beat niet bepaald een ´typisch´ uitvaartnummer maar toen zo toepasselijk, zo eigen. Mijn kippenvel zei genoeg. Daar was ze weer even. Ik reed onder een viaduct door en ze trakteerde me op een toetje. Felle zonnestralen schenen me tegemoet. Ik glimlachte en wist het. In gedachten bedankte ik haar. Zoals zij mij twee jaar geleden had bedankt. Met een stevige handdruk, een warme lach en de woorden: ´Het is goed.´


4 reacties

 1. Lieve Tessa

  Meisje je heb een hele mooie dankbare zware beroep gekozen, Maar het past bij jou en vooral je inzet
  Dit wil je je even gezegd hebben.

  Knuffel Margriet

 2. Margriet Driesen op januari 21st, 2016 om 19:39
 3. Dankjewel Margriet! Wat een lieve woorden….

 4. Tessa Hendriks op februari 25th, 2016 om 18:12
 5. Hallo Tessa,
  Wat prachtig beschreven en zo mooi hoe je de tekens duidt.
  Je durft te vragen en staat open voor de antwoorden.
  Heel veel warmte gewenst bij je mooie werk.
  Zonnige groet, Ellen

 6. Ellen Teunissen op juli 5th, 2016 om 12:35
 7. Dankjewel Ellen voor je lieve woorden!!

 8. Aster op juli 8th, 2016 om 08:40

Reageer op dit artikel