Aster Uitvaartzorg Facebook Aster Uitvaartzorg Twitter Aster Uitvaartzorg Emailadres

'Een afscheid als troostrijke herinnering'

Neem gerust contact met ons op

Euthanasie

19-02-2016

De NPO zond deze week de documentaire ´De levenseindekliniek´ uit. De reacties op Facebook waren na afloop van de uitzending niet van de lucht. Veelal werd er kritiek geuit op de wijze waarop het sterven van één van de hoofdpersonen in beeld werd gebracht. Het zou respectloos zijn, te shockerend, de euthanasie zou als executie worden neergezet.

Los van ieders mening over het toepassen van euthanasie: het werd deze week maar weer eens duidelijk dat euthanasie nog altijd een gevoelig onderwerp is. En dat is het natuurlijk ook. Als uitvaartverzorger ontmoet ik regelmatig mensen in de laatste levensfase, die hebben besloten dat ze hun leven gaan laten beëindigen. Meestal is het niet zozeer een besluit, maar een onoverkomelijke stap. Ik vind het altijd erg bijzonder als ik word uitgenodigd om met hen te praten over de allerlaatste stap die ze gaan maken. Het zijn vaak hele intensieve en pure gesprekken.

Wat mij opvalt is de enorme kracht die deze mensen vaak hebben. Ondanks hun ziekte, of misschien dankzij hun ziekte, zijn ze in staat om die laatste fase heel bewust mee te maken en hun wensen uit te spreken. Ik vind het een eer om deze mensen ter wille te zijn. Vaak neem ik afscheid met een gevoel van diep respect. Al moet ik toegeven dat het afscheid ook soms lastig is… wat zeg je tegen iemand die je nooit meer bij leven zal zien? Wat wens je zo iemand toe? Nou ben ik best talig maar op zo´n moment lijken woorden tekort te schieten….

Of euthanasie een goede ontwikkeling is of niet, daar heb ik geen mening over. Hoe zou ik daar een mening over kúnnen hebben? Ik prijs me gelukkig dat ik gezond ben. Ik heb geen idee hoe het is om ondraaglijk te lijden. Ook al zie ik het vaak van dichtbij, ik heb daar geen flauw benul van. Pas op de dag dat het mij zou overkomen, zou ik voelen hoe het is: het verlangen naar de dood. Tot die dag zie ik het aan en probeer ik vanuit mijn hart te handelen: mensen te helpen bij het vormgeven van een mooi en waardig afscheid. En wat waardig is, wat voor jou van waarde is, mag je zelf bepalen. Dat kan je alleen zelf bepalen. In leven en sterven.


2 reacties

 1. Prachtig verwoord
  Ik wil alleen even zeggen dat je ontzettend moedig moet zijn
  Wil je deze beslissing nemen om jezelf maar ook je naaste heel
  Veel pijn en verdriet te besparen
  Mijn man was ook zo moedig en ik heb er alle respect voor

 2. Doortje van Schaijk op februari 21st, 2016 om 16:59
 3. Beste Doortje,

  Hartelijk bedankt voor je attente reactie. Ik snap je punt erg goed, de moed die je beschrijft herken ik vaak. Ik wens je veel sterkte toe. Hartelijke groeten van Tessa

 4. Tessa Hendriks op februari 25th, 2016 om 18:10

Reageer op dit artikel